Prinsjesdagontbijt Den Haag september 2024

Deel dit bericht op

Traditiegetrouw vormt het Prinsjesdagontbijt de voorbereiding op een nieuw Parlementair Jaar. Het thema was dit jaar ‘Hoe richting geven in deze complexe tijd’. De zojuist afgetreden commissaris van de Koning drs. Jaap Smit opende het vroege ontbijt. Het onderwerp werd uitgewerkt door een drietal sprekers, die ieder op hun eigen wijze hun licht lieten schijnen op dit ingewikkelde hedendaagse item.
Zo betoogde prof. Hans Boutellier dat in onze pluriforme samenleving door de vorige regering te veel pragmatisme is ingeslopen. De 21ste eeuw is sterk identitair gericht en van een bezielde wederkerigheid is weinig sprake.
Theoloog des Vaderlands Kees van Ekris ziet onze tijd vol geweld, geschreeuw, gecancel, gepopulariseer. En paradoxaal genoeg, ook van apathie, verdriet en verstomming. Wat we volgens hem nodig hebben is schoonheid en ervaringen van goedheid.
Psychiater Esther van Fenema ziet onze moderne tijd vol staan met allerlei prikkels, die door ons brein in heel korte tijd verwerkt moeten worden. Zij introduceert als oplossing daarvoor de ‘mentale schijf van vijf’, waarin vooral voldoende bewegen en ook rust, investeren in sociale contacten en bespreekbaar maken van problemen centraal staan.
Pianiste Yuewen en blokfluitiste Maya van het Prinses Christina Concours verzorgden mooie muzikale intermezzo’s waarin ook hoop te beluisteren viel.
Al met al gaf het Prinsjesdagontbijt veel stof tot nadenken en reikte het ook ideeën aan voor inspiratie en verbinding in het nieuwe Parlementaire Jaar.
Overigens, over verbinding sprak rector prof. Luc Sels van de Universiteit Leuven bij de opening van het Academie-jaar 2024-2025 in Leuven over ‘de noodzaak van een Union de Volontés’, wat ook voor Nederland uitkomst zou kunnen brengen!

Lees dit artikel op LinkedIn

Deel dit bericht op

© copyright 2024 BeNeLux - Universitair Centrum (BUC) | Benelux Merkenwet (BMW) registratienummer 535508 | Cookies | Privacy